Дерматология

dermaКожните заболявания са често срещан проблем при всички животни. Не са редки случаите и на предаването им върху човека.

При терапията им е важно да се третира причината, а не симптомите, за което е необходимо комплексно разглеждане на всеки индивидуален случай.

Причините за възникване на кожен проблем са много и разнообразни. Най – често срещаните са наличието на външни паразити – бълхи и кърлежи.

Алергията предизвикана от ухапването на бълхите се наблюдават при голям брой животни, без значение от пол, порода и вид.

При кучето се пороявява с типичен обрив в областта на гърба и в основата на опашката. При котките обривите се появяват по шията и често са придружени от рани, предизвикани от ноктите при чесане.

При такива животни от изключително значение е да се следи стриктно поставянето на препарати за външно обезпаразитяване – чрез накапване или ефикасни каишки.

Друго често срещано кожно заболяване на алергична основа е хранителната алергия.

Много от т.нар. модерни породи кучета и котки са чувствителни към различни видове храни и съставките в тях. В тези случаи е важно да се направи елиминационна диета и да се открие, ако е възможно, причината за алергичната реакция.

Трябва да се отбележи, че в повечето случаи хранителните алергии се предизвикват от домашно приготвените храни и подправките в тях.

При контакт със заразено животно или при намалена резистентност на имунната система понякога по кожата на домашните любимци се развиват гъбични инфекции.

Обикновено се проявяват с окапване на козината на определени места. Кожата на засегнатото място не е променена и рядко се наблюдава сърбеж.

Трябва да се отбележи, че причинителите на гъбички при кучето и котката могат да се развиват и върху човешка кожа.

За разлика от гъбичките, които са опасни и за човека, кърлежите, които предизвикват краста при кучетата и котките са специфични и не са опасни за собствениците.

Съществуват няколко вида краста при домашните любимци, като по – често срещаните са ушната и демодекозната краста.

Проявяват се със сърбеж и изменения по кожата в засегнатите участъци.

Винаги има нарушения и по космената покривка.

Упоритостта на кожните заболявания изисква комплексно лечение и търпение, както от страна на лекаря, така и от страна на собственика на животното.